Skräcktrio från Kiruna inför rätta

Sen i våras har tre killar spridit skräck i Kiruna med dödshot, misshandel och en misstänkt mordbrand. Idag inleds rättegången som kommer att vara i dagarna tre.

Sen en månad tillbaka sitter en 19-åring häktad misstänkt för mordbrand. Totalt står han åtalad för tio olika brott.

Idag startar rättegången i Kiruna mot honom och två andra unga män som ska ha begått brott tillsammans med honom.

För drygt en månad sen ska 19-åringen ha ringt upp en kvinna och hotat att söka upp och döda henne. Hon vågade därför inte sova i den husvagnen där hon bodde i en by utanför Kiruna. Och på natten brann husvagnen.

19-åringen har erkänt att han eldat upp vagnen, men vill att det ska ses som skadegörelse. Det lägsta straffet för mordbrand är två års fängelse.

19-åringen är också åtalad för försök till rån på akuten på Kiruna sjukhus. Han ska ha viftat med en kniv framför en sköterska och krävt att hon skulle ge honom narkotikaklassade mediciner. Det slutade med att 19-åringen stal 20 sprutor med vanligt koksalt från akuten.

Dagarna efter husvagnsbranden var han ute i centrala Kiruna tillsammans med en av de andra åtalade. De hade knogjärn och yxa med sig och hotade två personer.

Tidigare i år ska två av de åtalade ha misshandlat fyra olika personer med slag och sparkar. En av de misshandlade var en 15-åring som gick på stan.

Rättegången handlar dessutom om övergrepp i rättssak och dödshot som förmedlats via sms och telefonsamtal.

Totalt finns det elva olika målsägande som drabbats av brott.

De tre åtalade erkänner flera av brotten.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se