Jokkmokks marknad året runt

Nu ska Jokkmokks marknad utvecklas och bli en åretruntföreteelse i kommunen. Ett nytt treårigt projekt ska göra centrala Jokkmokk mer attraktivt året runt.

Vintermarknaden i Jokkmokk lockar årligen mellan 40-50 000 besökare från hela världen. Men genom det nya projektet vill man nu förmedla marknadskänslan året runt.

– Vi kommer bland annat att ha en installation med marknadssymbolen där bussarna stannar, där besökarna kan fota sig. Ungefär som Nardkapsklippan, berättar Pär Röckner, projektledare.

Han berättar att de kommer att satsa mycket på upplevelsebaserade delar. Vintertid kommer man att utveckla marknadseldarna och marknadsvattnet sommartid.

För många är kylan starkt förknippat med Jokkmokks marknad, något som man kommer att kunna uppleva även sommartid berättar Pär Röckner.

– Besökarna kommer att kunna gå in i olika rum där ljud och bild men även kylan kommer att förmedlas. Vi tittar på olika förslag på lokaler där vi vill bygga ett upplevelsecentrum.

Intresset för vintermarknaden vuxit, framför allt i Kina.

– Vi märker av det på vår internationella hemsida där allt fler kineser laddar ner årets program och ställer frågor om det. Vi ser en tendens att de som vill resa vintertid här uppe vill uppleva både Jokkmokks marknad och Jukkasjärvi. Och med de två varumärkena tillsammans tror jag att Sverige har en bra position.

2013 ska projektet vara klart.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se