Unga vuxna om utveckling och tillväxt

I tisdags arrangerades en tillväxtkonferens på Kulturens hus i Luleå och bland många andra fanns kommunalråd från hela Norrbotten på plats liksom högt uppsatta representanter från alla de nordliga länen. Som så ofta när makthavare samlas var medelåldern hög och flertalet deltagare var män. Puls vill gärna bidra med ytterligare perspektiv på tillväxtdebatten och bjöd därför in tre unga vuxna norrbottningar till studion för att få deras syn på tillväxt och utveckling.

Linus Hannedal bor i Övertorneå, sitter i statens ungdomsråd och är en av deltagarna i landstingets framtidsprocess-projekt. Sirwan Jamshidi är fotbollsspelare och relativt nybliven småföretagare och Anneli Matti är vårdbiträde med en journalistutbildning i ryggsäcken. Och alla har de förstås egna tankar kring vad det egentligen är som skapar tillväxt och utveckling i Norrbotten.

- För mig är tillväxt i första hand en fråga om utveckling och möjlighet att få ett arbete, säger Anneli Matti.

- Jag tänker mycket på attraktivitet, att regionen ska locka fler människor i form av exempelvis olika aktiviteter. Vi måste vara öppna och tillåta saker att hända, säger Linus Hannedal. 

Sirwan Jamshid håller med, men tycker samtidigt att tillväxten stannat av.

- Det händer inte så mycket och jag tror precis som Linus att det krävs mer marknadsföring, mer aktiviteter, det måste helt enkelt hända mer.

Anneli Matti har en känsla av att Norrbotten är ett län som håller på att dala, och efterlyser snabba satsningar.

- Nu talar man om Norrbotten år 2030 - då är inte jag så ung längre, jag vill att det ska hända något nu. Utvandringen från Norrbotten har pågått så oerhört längre, det krävs nya arbetstillfällen nu om vi ska få fler att flytta hit.

En av anledningarna till att Sirwan Jamshid startade eget var möjligheten att få ett arbete.

- Jag älskar Norrbotten och jag älskar Luleå, men också jag var på väg att sticka härifrån eftersom jag inte fick något jobb. Men så hittade jag den här lokalen, och så blev det egen verksamhet, ren slump alltså.

De så kallat "mjuka frågorna" tas sällan upp i diskussionen kring tillväxt och utveckling, men dagens gäster menar definitivt att exempelvis en viktig faktor är att människor i Norrbotten känner att de får vara som de är.

- Alla måste få komma in och påverka, allas åsikter måste efterfrågas, det är oerhört viktigt när man pratar utveckling. Rent allmänt kan man väl säga att många politiker måste bli bättre på att föra en dialog med unga människor, det är vi som är framtiden, det är ju oss alla egentligen pratar om när de pratar framtid - och då måste vi också få en chans att få säga vad vi tycker och vad vi vill, säger Linus Hannedal.

För Anneli Matti är det inte alldeles självklart att stanna kvar i Norrbotten.

- Jag är 26 år och har svårt att få arbete, så jag är inte alls säker på att jag kommer att stanna. En skillnad som jag ser mellan Luleå och Umeå är det här med universitetet - i Umeå är studenterna och universitetet hela tiden närvarande, men hur ofta märker man att Luleå är en universitetsstad?