Ny tjänst ska mäta skalven snabbare

Direkt när ett gruvskalv inträffar i Malmfälten ska människor få veta hur stort skalvet var och var det hände. Det är tanken med en ny webb-tjänst från Uppsala universitet.

Seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet brukar få ta emot många telefonsamtal från Malmfälten.

– Vi märker att många människor är lite oroliga över att det skakar. Och är man orolig vill man ha information. Många frågar hur stort ett speciellt skalv var och då bör man snabbt kunna se det själv via vår hemsida, säger han.

Idag tar det dagar, ibland veckor, för seismologerna att analysera ett skalv och få ut informationen på sin hemsida. Men till våren, när den nya tjänsten lanseras, kommer det att gå betydligt snabbare.

Från universitetes mätstationer i Malmfälten kommer uppgifterna helt automatiskt att skickas ut på hemsidan.

– Det här kommer nästintill att ske i realtid. Känner man av skakningar ska man kunna gå in på vår hemsida minuten eller minuterna efteråt och se hur stort detta skalv var och var det inträffade.

En förhoppning är att det här ska lätta litegrann på telefontrycket från oroliga Malmfältsbor.

Uppsala universitet har länge försökt få till ett samarbete med LKAB om gruvskalven. Men den här hemsidan driver universitetet helt i egen regi.

– Men det här kanske kan utvecklas vidare, kanske i samarbete med LKAB, så att det blir någonting mer av detta. Men det här är vad vi kan göra nu, på egen hand. Vi kan berätta hur stort skalvet var och ungefär var det inträffade. Och det är förhoppningsvis till nytta för människor, säger Reynir Bödvarsson.

Adressen till hemsidan är snsn.se, men den nya webbtjänsten lanseras alltså först till våren.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se