Ökad oro i Malmfälten

När Uppsala universitet börjar lägga ut mätvärden av skalven i Malmfälten på webben så kan det oroa befolkningen mer än lugna. Seismologerna i Uppsala kommer under våren att öppna en webbtjänst där skalven i främst Malmberget kommer att redovisas.

Christina Dahnér, specialist på bergmekanik vid LKAB, hoppas att mätvärdena kommer att kommenteras och värderas av universitetet.

– Det räcker inte med att bara lägga ut data på nätet utan de måste kunna svara på frågor runt det här för kunna lugna människor, det är jag helt övertygad om. Lägger man bara ut data på nätet utan att kunna kommentera eller lämna någon beskrivning eller någon förklaring till det, då kommer det att ge en ökad oro i samhället, anser hon.

LKAB har själva ett visst antal kriterier som ska vara uppfyllda innan ett skalv och dess magnitud offentliggörs.

Dessa är:

1. Att skalvet ska ha en magnitud över 1,5.

2. Eller att minst två vibrationsmätare ska ha överskridit 1,5 mm/sekund.

3. Eller att skador eller förfrågningar har kommit från gruvan.

4. Eller att ett flertal människor från samhället har ringt till bolaget.

Det räcker med att ett av dessa kriterier är uppfyllda för att magnituden ska meddelas.

Undantaget är seismiska händelser som är djupt ner och aldrig märks vare sig i gruvan eller på markytan.

– Så det finns ett visst antal större händelser som aldrig går ut därför att ingen i gruvan känner dem, ingen i samhället känner dem, det finns inga effekter av dem överhuvudtaget, säger Christina Dahnér.

I våras startade LKAB ett samarbete med Uppsala universitet. Men på grund av hög arbetsbelastning har inte gruvbolaget kunnat fortsätta det arbetet. Däremot säger Christina Dahnér att det kommer att återupptas efter jul.

– Så vi har inte orkat fortsätta helt enkelt på det spåret. Det är någonting som vi innerligen hoppas att vi kan återuppta efter jul. Nu börjar de här systemen att vara installerade och människor börjar återgå till sina normala arbetsuppgifter igen, förklarar Christina Dahnér.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se