Julottans betydelse minskar

Första advent har blivit en av de viktigaste dagarna för kyrkobesökarna. Framför allt är det numera en kyrkhelg med många sång- och musikinslag. Julottan minskar i betydelse.

Men förstaadventsgudstjänster, julkonserter, julaftonskrubbor och julnattsmässa lockar fler till kyrkan i stället under julen.

Peder Jonsson, domprost i Luleå stift, tror att många har upptäckt att det uppstår ett vakum när gamla traditioner överges.

– Nu kommer de tillbaka på nytt sätt, säger han.

– Rent kyrkohistoriskt, teologiskt är första söndagen i advent en inledning på en fastetid, alltså julfastan. En förberedelsetid för eftertanke och stillhet inför det som komma skall under julen. Det stora undret. Jesu födelse.

– Men det fokuset har ju kommit i bakgrunden totalt under de senaste tjugo åren. Nu har första advent för allmänheten mer kommit att betyda en upptakt till jultiden med sina seder.

– Deltagandet i julottan har minskat, men det vi har på julafton i kyrkorna, med julkrubba och julnattsmässa har ökat också och samlar mycket folk nuförtiden, på bekostnad av julottefirandet, tror jag, säger Peder Jonsson, domprost i Luleå stift.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se