Polisens analytiker Anna Ivaska.

Tydliga tecken på sexhandel i länet

Nu finns tydliga tecken på att såväl prostitution som koppleri förekommer i de fyra nordligaste länen. Det gör att polisen kan börja göra mer aktiva insatser än tidigare mot sexhandeln.

Redan förra året kom en rapport som visade att det fanns indikationer på sådan här verksamhet.

Men sedan dess har polisen också anställt analytikern Anna Ivaska. Från september i år har hon bland annat jobbat med att leta på webbsidor och följa olika forum på internet. Hon har hittat ett 60-tal annonser om prostitution på internet och är förvånad över öppenheten i annonseringen.

– Det är som att köpa vilken tjänst som helst. De har prislistor och tjänster ute helt öppet på sina hemsidor, säger hon.

Runt tio annonser gäller personer som finns i Norrbotten, ett tjugotal hittades i Västerbotten och ett tjugotal i Västernorrland. Bara i Jämtland hittades ingen annons men mörkertalet är förstås stort eftersom inte alla annonserar öppet.

Anna Ivaska har även intresserat sig för tips från allmänheten och helt klart verkar det som att åldern varierar en del.

– Det rör sig om många väldigt unga personer i 18 till 20-årsåldern. Men det rör sig också om medelålders kvinnor och män som erbjuder sina tjänster både till andra män och kvinnor, berättar hon.

Det har också visat sig att det finns tydliga tecken koppleri i området.

Och Anders Danielsson, som arbetar brottsförebyggande på norrbottenspolisen, hoppas på fortsatta satsningar i länen nästa år. Även operativa insatser.

– Det kommer sannolikt att leda till en del insatser. Förhoppningsvis både mot koppleri och andra typer av brott, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista