Höga koldioxidutsläpp i länet

Lulekraft och SSAB släpper ut mest koldioxid i hela landet av de industrier som får handla med utsläppsrätter. Nyhetsbyrån Siren har sammanställt de senaste siffrorna från Naturvårdsverket om koldioxidutsläppen, och då hamnar SSAB i Luleå nästan högst upp på en lista med 750 företag.

Även LKAB i Kiruna och i Svappavaara ligger långt upp på listan över koldioxidutsläpp, på 12:e respektive 28:e plats.

Men som norrbottning är det här ingenting att få dåligt miljösamvete över, enligt Inge Johansson som jobbar med miljöskydd på Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Man kan alltid leka med siffror och säga att till exempel luleåborna är Sveriges värsta syndare i och med att vi per capita släpper ut mest koldioxid i landet. Men det beror ju på att vi har den typen av industri, säger han och menar till exempel ståltillverkning.

För i SSABs masugnar används kol och då bildas stora mängder koldioxid.

Störst utsläpp, enligt Naturvårdsverkets siffror från 2008, kommer från SSAB i Oxelösund med mer än 2,3 miljoner ton koldioxid det året. På femte plats, med drygt 1,2 miljoner ton, hittar man SSAB i Luleå.

Här finns också förklaringen till Lulekrafts andraplats.

– SSAB, det är där gasen produceras. Sedan för man över gasen till Lulekraft där man gör fjärrvärmen i Luleå. Och då släpper man ut i skorstenar i Lulekraft, berättar Inge Johansson.

Han tycker ändå att SSAB ligger långt framme i utvecklingen av klimatvänlig teknik, eftersom stålverket lyckats minska sina utsläpp de senaste åren.

Men det innebär också, enligt EUs system med handel av utsläppsrätter, att under nästa utsläppsperiod som börjar 2012 kan företaget få snävare ramar för hur mycket koldioxid som får lämna skorstenarna.

– Förmodligen kommer man att få mindre utsläppsrätter då. Och nu går man också på lägre kapacitet, så det får man se hur den handelsperioden ser ut, säger Inge Johansson.

Sara Sällström

sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista