"Det var nästan Gestapo"

Det är 40 år sedan gruvarbetarstrejken i Malmfälten. I går uppmärksammades detta i Gällivare med en utställning som visar bland annat foton och tidningar från den 57 dagar långa strejken 1969.

Mats Pettersson var nyanställd i sovringsverket vid LKAB då, han jobbar fortfarande kvar och säger att skillnaden är stor.

- Vi hade ackord, alltså det var ju tiden, vi hade inte tid att äta, eller ingenting. Och det var olyckor varje vecka, så var det ju. Det var nästan Gestapo, förmannen kom och radade upp oss och så var man ju ny och livrädd, minns han.

Det är den fackliga klubben Gruvfyran som arrangerar utställningen och aktiviteterna. Tomas Nordmark minns strejktiden när han fick umgås med sin pappa.

- Farsan var hemma hela tiden och vi spelade yatzy hela vintern, det är väl ungefär vad jag kommer ihåg. Inte minns jag några politiska diskussioner och sådant, jag var bara sju år gammal, säger han.

Ola Per Larsson är orolig för att arbetarnas rättigheter är i fara igen. Han har inte upplevt strejken men visar ett stort engagemang för den historiska händelsen.

- Det är mycket av det här som håller på att gå förlorat i samhället idag. Vi har ungdomar idag som inte har en aning om rättigheter och så vidare. Det var här det började, konstaterar han.

Gruvarbetarstrejken var ett utbrett missnöje mot företaget LKAB, LO och den fackliga organisationen.

- Den banade väg för de här arbetsrättsliga lagarna, arbetsmiljölagen, mbl och de här som vi använder oss av dagligen. Det är otroligt viktigt att uppmärksamma just de här bitarna och framförallt försöka få ut det bland ungdomarna så att de känner igen historien och ser hur den ser ut. Allt är inte att ta för givet utan det är faktiskt långvarig kamp som är bakom, säger Tomas Nilsson ordförande i Gruvfyran som organiserar de anställda vid LKAB i Malmberget.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

maritha.mossberg@sr.se