Näringsministern på besök i Kiruna

Inga nya besked om flyttpengar

Bygg inte på malmen. Och skynda på med gruvstadsparken. Det var näringsminister Maud Olofssons besked när hon på fredagen träffade Kiruna kommun och LKAB.

Ett samtalsämne på stadsflyttsmötet var kommunens beslut, i förra veckan, om att utreda stadens placering en gång till, trots beslutet för tre år sen om att flytta nordväst. Beslutet beräknas försena stadsflytten med ett år.

– Vart man flyttar den här staden är upp till Kirunaborna själva att bestämma. Bara de inte lägger den på malmkroppen för då kan vi i nästa steg behöva flytta staden igen. Och det är onödigt, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson tycker att det viktigaste är att kommunen skyndar på med planen för utrymning av bostadsområdet närmast gruvan.

– Det mest akuta är gruvstadsparken. Därför att det ger förutsättningarna för att gå vidare med brytningen och man får ju inte riskera att någonting händer Kirunaborna, säger Maud Olofsson.

På mötet krävde de båda kommunalråden klart besked om vem som ska betala för flytten. För nu har bråken om kronor och ören startat, säger Kirunapartisten Lars Törnman. Näringsministern säger:

– Det är LKAB och kommunen som sköter de förhandlingarna och jag tänker inte lägga mig i. Det är en fråga för bolagets ledning och då ska man göra en så bra förhandling som möjligt, säger Maud Olofsson.

Men en ägare ska väl ge direktiv?

– Ja, lös uppgiften är direktivet, säger Maud Olofsson.

Om Maud Olofsson får fortsätta bestämma efter valet fortsätter staten vara ensam ägare till gruvbolaget, säger hon.

– Ja, det finns inga andra planer. Vi har sagt att LKAB är inne i ett sånt skede att det är bra om man skapar lugn och ro kring ägarfrågan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista