Världscupseger till Kirunaåkare

Sent på lördagskvällen fick Norrbotten ett nytt OS-hopp. Jesper Björnlund, Kiruna, vann världscuppremiären i puckelpist. Det var Björnlunds första seger någonsin i världscupen. Segern innebär också att den 24-årige Kirunaåkaren är klar för OS i Vancouver i februari.

- Seger och första pallplatsen i karriären. Det här är sjukt stort, sa Jeserp Björnlund till TT.

Björnlund nådde finalen i säsongspremiären Suomu, Finland, först som tolfte man. Men väl där satsade han allt.

Och lyckades.

Belöningen:

Allra första segern i puckelpist i världscupen. Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Nu är han så gott som klar för sitt andra OS.

- Inget lopp är perfekt, men det var väldigt bra och jag kunde fokusera på de svåra bitarna, säger han om segeråket.

TT: Förklaringen till att du lyckas direkt i säsongsupptakten?

- Jag har vetat att jag varit bra i några år, att jag haft kapaciteten. Mycket handlar om att jag tränat mycket i sommar och gått tillbaka till grunderna. Och så växer man som skidåkare mentalt ju mer man tävlar. Erfarenhet spelar in, säger han.

Björnlund slog igenom med dunder och brak redan för några år sedan och spåddes en lysande karriär när han valdes till årets nykomling i världscupen och kom femma i OS-finalen i Turin. Nu är det upp till Sveriges olympiska kommitté, SOK, att skriva ut OS-biljetten.

Kravet är minst två topp-åtta-placeringar i världscupen i år. Redan förra vintern kom han femma. Och med fredagskvällens fullträff borde saken vara biff.

En ny topplacering på lördagen kan eliminera alla eventuella tvivel. Då avgörs den ordinarie världscuptävlingen i Suomu. Fredagens skulle egentligen ha körts i franska Méribel, men där är det snöbrist varför tävlingen flyttades till Finland.

Ytterligare två norrbottningar åkte världscuppremiären i finska Suomo. Kirunaåkarena Per Spett blev 11:a och Olle Daunfeldt slutade på 48:e plats.

Resultat:

1) Jesper Björnlund, Sverige, 24,41 p, 2) Bryon Wilson, USA, 24,34, 3) Alexandre Bilodeau, Kanada, 24,19. Övr sv plac

11) Per Spett 23,40, 27) Adam Gummesson 21,49, 48) Olle Daunfeldt 18,04. Damer, puckelpist

1) Kristi Richards, Kanada, 24,97, 2) Aiki Uemura, Japan, 24,56, 3) Hannah Kearney, USA, 24,10... 26) Martina Schriwer, Sverige, 20,24.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista