Domprost Peder Jonsson, Luleå domkyrkoförsamling. Foto: Niklas Jälén.

Klockringning för klimatet

I dag klockan tre kommer många kyrkors kyrkklockor runt om i världen att ringa 350 slag för klimatet.
Även i Norrbotten kommer de flesta kyrkklockor att höras.

- Historiskt har kyrkklockan fungerat som ett katastroflarm, som ett krislarm. Det är en katastrof på gång, det börjar ringa i någon väckarklocka så att vi kan vakna, säger Peder Jonson domprost i Luleå stift.

Kyrkklockorna ska slå 350 slag och att det blir just det antalet är kopplat till en vetenskaplig uträkning av vad jorden tål.

- Det är vad vårt klimat tål av kolidioxidutsläpp har vetenskapsmännen räknat, ut det är därför det har blivit 350, säger han.

Det är Kyrkornas Världsråd som har startat kampanjen där kyrkklockor i hela världen ska ljuda  med anledning av klimatmötet som pågår i Köpenhamn.

Klimatfrågan är en angelägen fråga för kyrkan.

- Den här frågan om klimatet och miljön överhuvudtaget är en fråga för kyrkan rent generellt utifrån skapelseperspektivet. Förändringen i klimatet som äger rum, den måste vi göra något åt för att vår planet ska må bra även i framtiden för kommande generationer, förklarar han.

Men alla kyrkor i länet kommer inte att ringa i klockorna. Det är en lång ringning upp till 10 minuter eller en kvart och det finns kyrkklockor som inte klarar av detta utan att gå sönder.

- Vissa kyrkklockor är ömtåligare än andra i sin konstruktion. Det kan bli sprickor och jag vet att det har blivit det bara vid vanlig ringning, säger Peder Jonson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista