1 av 2
2 av 2
Eva Lundström

Allt fler säljer guld

Allt fler säljer sitt gamla guld när guldpriserna är rekordhöga. Men det skiljer hur mycket man får för sitt guld.

De guldsmeder som Sveriges Radio Norrbotten pratat med i Luleå ger helst tillgodokvitton till kunder som vill sälja sitt guld. I en av affärerna ger man också kontanter, men till ett betydligt lägre pris än om kunden väljer att byta in sitt guld mot nya varor i butiken. För inbyte mot nya smycken får man dubbelt betalt mot om man begär att få kontanter.

– Att lämna ut pengar för guldet, då ska man inte få lika mycket, det är dock en begagnad sak och det kan man inte ge så mycket för, säger Eva Lundström som jobbar i en av Luleås guldsmedsaffärer. Hon säger att affären också har utgifter för att ta hand om smyckena och smälta ner guldet.

En av kunderna Maud Johansson tänker sälja nästan allt sitt guld nu när priset är rekordhögt. Och eftersom hon vill ha nya smycken i silver är det inget problem för henne att kontantpriset är så lågt.

Många väljer dock bort guldsmedsaffärerna och säljer sitt guld till handlare på nätet. Enligt Fredrik Hjelm, guldhandlare i Malmö, har deras omsättning fördubblats det senaste året. Han tar emot guld som skickas från hela landet.

– Vi har en guldrusch i Sverige för närvarande. Folk gräver guld i sina byrålådor och bankfack och hos sina gamla mostrar och mormor. De skickar in det till oss och det är överväldigande, det regnar guld över oss.

Fredrik Hjelm kan hålla höga priser eftersom han inte satsar på marknadsföring och bara smälter guldet till tackor som säljs till ett laboratorium i Tyskland. Men han är ändå förvånad över de låga butikspriserna i Luleå.

– Jag vet inte om jag ska kalla det ett rövartrick, men ett trick är det för det är inte ett marknadsmässigt pris man betalar kunden.

Men för Maud Johansson känns det tryggare med den affär hon är van vid, även om priset är lägre.

– Att skicka iväg guldet, nej, vem vet vem som har hand om det där och är det ärligt eller så, så det skulle jag inte vilja göra.

Helene Alm, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista