Ökat hopp för jobben på F 21

Allt mer pekar mot att flygflottiljen F 21 i Luleå får behålla sin basbataljon med hundratalet anställda.

Enligt ett tidigare förslag skulle bataljonerna i Luleå och Ronneby flyttas till Linköping och de anställda på båda orterna har protesterat. 

Flygvapnets basbataljoner utbildar värnpliktiga för underhåll av JAS-planen och tidigare föreslog försvarsledningen en centralisering av bataljonerna vid F 21 i Luleå och F 17 i Ronneby till Linköping nästa år.

I Luleå utbildas ett par hundra värnpliktiga och om förslaget genomförs skulle ett hundratal fast anställda beröras. Visserligen skulle de kunna få jobb i Linköping, men enligt en undersökning skulle bara 15 procent av de anställda vara villiga att flytta.

Nu kommer uppgifter i ett internt mail , som cirkulerar bland anställda på F21om att försvarsledningen håller på att tänka om och beslut väntas på tisdag. Det går ut på att basbataljonerna blir kvar och orsaken är att det skulle bli för dyrt att flytta verksamheten till Linköping och bygga upp en ny organisation där. Det skulle också inledningsvis uppstå brist på utbildad person. I Linköping finns idag en helikopterflottilj.

Återstår nu att se om beslutet om basbataljonerna blir en välkommen julklapp till de anställda.

Niklas Jälen, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista