Brandmän kan kallas ut vid brott

Deltidsbrandkåren i Råneå kan komma att larmas vid allvarliga brott. Idén kommer från en Råneåbo som tror att tryggheten ökar om brandmännen blir polisens ögon och öron.

Efter årsskiftet kanske det inte bara är polisen som kommer att larmas vid allvarliga brott i Råneå. Det kan bli så att även räddningstjänstens deltidskår rycker ut.

Rånebon Erland Nilsson ligger bakom idén.

- Det här skapar en trygghet som är oerhört viktig på samhället, för vi har alla ett väldigt stort förtroende för räddningstjänsten.

Vad ska deras uppgift vara när de kommer till en brottsplats?

- Det är att iaktta och notera. Det ingår ju inte att de ska ingripa, säger Erland Nilsson.

Han säger att räddningstjänsten skulle kunna vara på plats snabbt. De skulle enligt Erland Nilsson inte behöva mer äm fem minuter på sig efter ett larm om ett bankrån.

Men innan projektet dras igång måste man lösa den ekonomiska frågan.

Patrik Bylin är räddningsledare i Luleå kommun:

- Personalen i Råneå är positiva till det här, men det krävs att ett antal anläggningar ansluter sina inbrottslarm till oss.

Erland Nilsson menar att den här typen av samarbete kan förebygga brott.

- Jag är helt säker att även mer hårdnackade typer som de som rånade Handelsbanken i förra veckan, skulle tänka sig för en och annan gång innan de gör en stöt, säger Erland Nilsson.

I januari ska man besluta om även räddningstjänsten ska rycka ut vid brott i Råneå.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista