1 av 2
Carolina Löf och Anna Löfgren hemma i Luleå.
2 av 2
Sår på händerna.

Bakbundna av dansk polis

Två Luleåtjejer, Carolina Löf, 22, och Anna Löfgren, 17, kom idag hem efter att ha varit arresterade av dansk polis i helgen. De båda deltog i den stora demonstrationen under klimatmötet i Köpenhamn, där dansk polis utan känd anledning arresterade närmare 1 000 personer.

– Vi gick i en fredlig demonstration som var helt fantastisk med jättebra paroller och stämning. Vi var väl över 100 000 personer som deltog. Och så mitt i ingenstans blir vi avskurna från resten av demonstranterna och instängda av polisen, berättar Carolina Löf som just stigit av nattåget på Luleå station tillsammans med kamraten Anna Löfgren.

Båda hade rest ner till Köpenhamn för att tillsammans med övriga partikamrater i Rättvisepartiet Socialisterna från både Sverige och andra europeiska länder delta i demonstrationen.

– Det var total förvirring och efter tag ropar polisen att alla är arresterade och vi får sitta på marken. Det var massivt med poliser och vi hör våra meddemonstranter på andra sidan ropa talkörer, "let them go".

Tjejerna berättar att polisen började bakbinda dem med så kallade kattstrypare och satte kvinnor och män i var sitt led, tätt efter varandra direkt på den kalla marken.

– Vi får inte veta våra rättigheter, varför vi är gripna eller hur länge vi ska sitta där. Efter 4-5 timmar stoppar de in folk i bussar och kör oss till en polisstation där en del sätts i burar och andra i en lagerlokal. Själva fick de sitta kvar i bussarna.

– Jag satt gripen i sju timmar och fick aldrig veta varför och jag fick inte veta mina rättigheter, fortsätter Carolina Löf. Vi fick varken dricka eller äta mat och inte ringa till våra familjer och berätta, vi blev verkligen behandlade som boskap.

– Det var en känsla av total maktlöshet, att vad man än gör kommer man ingen vart, det var mentalt påfrestande, säger Anna Löfgren och fortsätter:

– Det fanns två toaletter och 500 människor som var kissnödiga, så folk kissade ner sig. Det var totalt inhumant, jag såg en kille som började krampa och rycka helt okontrollerat, och jag började skrika till polisen att de skulle göra nåt och vad säger han " ta det lugnt". Vi fick sitta hur länge som helst i kyla på asfalten, folk fick sitta i sitt eget piss och de säger "ta det lugnt".

– Vi försökte hålla stämningen uppe, fortsätter Carolina. Vi ropade i talkörer, men man ser att folk bryter ihop och börja gråta och skrika att de vill gå på toaletten och allt det här är en enorm påfrestning för en själv. Man fick ont, det går kanske att sitta 1-2 timmar bakbunden, men sitta 7-8 timmar, då gör det fruktansvärt ont, det var smärta i axlar och ryggen, och så törsten, hungern, stressnivån, efter ett tag man orkade inte.

Tjejerna är chockade och upprörda över att deras rättigheter kränkts.

– Vi var där för att säga vad vi tyckte och vi blev totalt nedtystade och arresterade på absolut inga grunder överhuvudtaget, det var inga kravaller.

Ni såg inte nånting i närheten som kunde föranlett polisens ingripande?

– Ingenting, även om det skulle varit 1-2 människor som gjorde nånting så är det totalt absurt att arrestera 500 människor, säger Anna Löfgren. Jag märkte ingenting, jag såg bara en massa polisbilar blockera vägen.

Carolina Löf:

– Vi var 500, men på liten yta. Jag gick i mitten och jag hade sett om något hänt bakom eller framför mig, men ingenting utlöste det här.

När tjejerna släpptes i utkanterna av Köpenhamn efter åtta timmar fick de lämna ID-uppgifter. Carolina Löf fick även reda på sina rättigheter och att hon kunde klaga över behandlingen.

– I slutet tog de våra namn och sa att det var för att de kunde gripa oss igen om vi skulle demonstrera nästa dag. När jag frågade varför de gripit oss sa de bara "för att vi kunde". Inget annat svar fick vi.

– Samtidigt hotade de oss. De sa att det blir inget åtal, men att plockar vi er imorron så kan vi gripa er för då är det andra gången, så de försökte hota oss att inte gå att demonstrera mer.

– Jag är enormt förbannat över den behandling jag fick, mot mig var de brutala, de tog på kattstryparen så snävt att det stoppade blodtillförseln i handen och så kastade de ner mig på backen och gick därifrån. Efter två timmar klippte de bort snaran, men den satt så snävt att saxen kördes in i köttet. Men trots att det började blöda satte de dit en ny snara, de visade ingen hänsyn och jag fick ingen ursäkt.

– Jag ska kolla upp alla lagar och tänker anmäla dem på alla punkter jag kan hitta, avslutar Carolina Löf.

– Vi kommer att anmäla dem till FN:s tortyrkommitte, det är olagligt att hålla folk fångna i obekväma smärtsamma ställningar under så lång tid.

Anna:

– Jag tycker att det här har provocerat fram hos mig en enorm kämpaglöd, det var kanske nåt polisen inte tänkte på.

Jag är förbannad på att det här kan ske i ett demokratiskt land. Det var totalt oprovocerat och det stör mig, men man har fått upp ögonen nu, tyvärr, på ett väldigt inhumant sätt. Vi kommer att anmäla dom på samtliga punkter vi kan hitta som vi kan anmäla dom mot.

Helene Alm, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista