Katarina Mathernová, vice generaldirektör för regionalpolitik, vid europeiska kommissionen.

Ett avgörande framtidsmöte

Nu kraftsamlar politiker i norra sverige för att få EU att satsa på Norrland. Under två dagar är det möte i Kiruna om EU:s framtida regionalpolitik och 130 personer från lokal nivå till EU-nivå deltar.

Landtingsrådet Kent Ögren (S) säger att mötet kan vara avgörande för Norrlands framtid.

– Just den här konferensen är en av de viktigaste konferenserna vi har haft i norra Sverige under den här mandatperioden. Här har vi den kortaste vägen att nå den högsta EU-nivån, säger han.

EU:s regionkommitté, som brukar mötas i Bryssel, har nu förlagt sitt möte till Kiruna.

En som är med på mötet är Katarina Mathernova, vice generaldirektör för regionalpolitik, vid europeiska kommissionen. Hon är orolig för regionalpolitikens framtid.

– Det pågår överläggningar om regionalpolitikspengarna ska fortsätta vara till för hela EU eller bara gå till den fattigaste delen, säger hon.

Förhandlingarna väntas bli klara kring årsskiftet.

– Jag tycker att regionalpolitiken ska riktas till hela EU. Annars skulle det verkligen ta död på möjligheten att investera i konkurrenskraft och innovation inom EU, säger hon.

Och i Kiruna mobiliserar nu representanter från hela det glesbefolkade området i norra Sverige, Finland och Norge för att EU ska satsa här. Resultatet ska bli ett gemensamt ställningstagande.

– Vi behöver fortsatta resurser och satsningar på infrastruktur och kommunikationer. Både järnväg och bredband. Bredbandet är viktigt för att kunna utveckla sjukvård via nätet, säger Kent Ögren (S).

Han har gott hopp om att Norrbotten kommer att fortsätta ta del av EU-pengar även om strukturfonderna försvinner.

– Vi får väldigt tydliga signaler om att gränsöverskridande projekt kommer att få betydligt mer pengar framöver. Det är viktigt för Norrbotten som gränsar till både Norge och Finland och har nära till Ryssland, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista