Biskop Hans Stiglund. Foto: Håkan Sjunnesson.

Gudstjänster på meänkieli

Svenska kyrkan i Luleå stift kommer att utveckla gudstjänster på meänkieli. Det finns även planer på att översätta delar av psalmboken till tornedalsfinska.

– Vi kommer även att arbeta mycket med försoningsfrågan, nämligen hur kyrkan ska ställa sig till det förtryck som kyrkan varit en del av genom historien. Vi ska försöka gå vidare, lära oss av det så att det inte händer igen, säger biskop Hans Stiglund.

Monika Metsävainio, som tillträder som kyrkoherde i Pajala inom kort, ser fram emot satsningen och hoppas att det på sikt kan leda till en projektanställning.

– Kanske kan vi göra en projekttjänst liknande den Ehrling Johansson har i Gällivare, att man hittar språket genom sångerna, säger hon.

När planerna kan komma att förverkligas är ännu inte klart. Att de ska införlivas råder det dock ingen tvekan om enligt Hans Stiglund.

– Nu blir det verkstad! Vissa saker kommer att gå enkelt och smidigt och kommer att synas ganska fort medan andra kommer att ta lite mer tid.

Bertil Isaksson, SR Sisuradio
bertil.isaksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista