Maria Gustafsson och Niclas Purfürst håller EU-möte om landsbygdsutveckling i Kiruna.

Kiruna vinner på EU-möten

Just nu pågår flera olika EU-möten i Kiruna. Under en veckas tid besöker omkring 400 representanter från alla EU-länder gruvstaden. Besöksnäringen jublar.

Under en veckas tid vimlar det av EU-folk i Kiruna. Tre olika möten arrangeras av det svenska ordförandeskapet. Och samtidigt har EU:s regionkommitté möte i folkets hus.

– Från vår sida får vi bara gå här och mysa och tacka och ta emot. Det här betyder väldigt mycket för besöksnäringen. Dels genererar det givetvis intäkter från gästnätter och olika aktiviteter. Men det är också tunga besök och det betyder mycket att kunna visa upp som referenser för framtiden, säger Peter Tornéus, chef för turistorganisationen Kiruna Lappland.

Alla möten handlar på något sätt om glesbygd och regional utveckling. Och knappast någon besökare missar ishotellet. Studiebesöken går också till gruvan, rymdbasen och en sameby.

På ett av mötena är EU:s chefer för landsbygdsutveckling för att komma på hur landsbygdsprogrammet blir mer lättanvänt.

– Under det svenska ordförandeskapet har vi försökt att förlägga konferenserna över hela Sverige. Vi tycker att det passar bra med just landsbygdskonferensen i Kiruna för att här har vi mycket landsbygd och vi har också många bra exempel på lyckade satsningar på olika projekt som har fallit väl ut, säger Niclas Purfürst som är chef för landsbygdsavdelningen på jordbruksverket.

Det pågår flera möten - varför är ni i Kiruna allihop?

– Jag tror att den här årstiden är det väldigt lockande att förlägga konferenser till just Kiruna. Det räcker ju att titta ut genom fönstret för att konstatera att det var helt rätt tänkt. Det snöar och samtidigt är det lite spännande att solen aldrig riktigt visar sig under de här dagarna vi kommer att ha konferensen, säger Niclas Purfürst.

Under det svenska ordförandeskapet i EU, 1 juli-31 december, har regeringen lagt sju officiella möten i Norrland. Fyra av dem inom Kiruna kommun.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista