Åklagaren yrkar på tre års fängelse

På tisdagen avslutades rättegången mot de tre män som åtalats för rånet mot Handelsbanken i Älvsbyn den 5 oktober. Åklagaren krävde minst tre års fängelse för dem, medan försvaret yrkade på lägre straff eller frikännande.

Försvaret motiverade det med att det inte förekom något hot mot bankpersonalen och därför kunde inte brottet betecknas som rån utan grov stöld. Men det höll åklagare Åke Hansson inte med om.

- Det är deras uppfattning och nu får rätten komma till en dom så småningom. Min utgångspunkt är också att var och en av de åtalade har medverkat i sådan grad att de bör anses vara gärningsmän. De har begått brottet i sällskap och samråd med en fjärde person. Rånet förutsätter en fjärde person för att kunna genomföras, men den personen har vi inte fått tag på, säger han.

Det skulle alltså vara en fjärde person, som var med om rånet, men polisen vet inte vem det är. Den 30-åring, som erkänt att han stulit från banken, ville på tisdagen bara gå med på grov stöld och yrkade på högst två års fängelse. Den andre åtalade ville bli frikänd och han släpptes också ur häktet, men han riskerar ändå att fällas av domstolen. Den tredje ville ha skyddstillsyn och han blir kvar i häktet liksom 30-åringen.

- Jag tycker åklagaren har fel, då han inte har kunnat styrka att min klient har gjort sig skyldig till vare sig rån eller grov stöld eller medhjälp till det. Min klient är visserligen gripen med pengarna, men vi hävdar att det brott, som han gjort, är det som kallas för penninghäleri och till och med grovt penninghäleri, men det är han faktiskt inte åtalad för, säger försvarsadvokat Bo Forssberg.

Dom faller den 22 december

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se