Färre blir sjuka på sjukhus

Norrbottens läns landsting ligger i topp i landet i att bekämpa vårdrelaterade infektioner. I dag får endast fyra och en halv procent av patienterna på sjukhus en infektion. En halvering jämfört med hur det var för ett år sedan.

Vid den senaste mätningen var det patienter som vårdades på primärvårdens OBS-platser och på Kalix sjukhus som flest blev sjuka. 

- I Kalix hade vi svininfluensa som spreds på sjukhuset så det kan vara orsaken till att de hade 10 procents insjuknande i vårdrelaterade sjukdom vid mättillfället, konstaterar Kristina Westerlund, processledare för att bekämpa dessa sjukdomar i Norrbottens läns landsting.

Hon understryker hur viktigt det är med ett bra hygienarbete i vården för att få ner infektionerna.

Det handlar alltså om infektioner som patienten inte har med sig utan drabbas av på sjukhuset. Det är oftast urinvägsinfektioner eller sår efter operationer som läker dåligt.

I senaste mätningen redovisas även riskfaktorers betydelse för uppkomst av vårdrelaterade infektioner. De vanligaste riskfaktorerna är antibiotikabehandling, kirurgiska ingrepp, urinkateterbehandling och blodkärlskatetrar.

Förekomsten av vårdrelaterade sjukdomar i riket har också minskat markant, till 8,9 procent.

Inger Marklund SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista