Eva Engstedt organiserar vaccinationerna i Kyrkans Hus i Luleå.

Ingen rusning efter vaccin längre

Intresset för att vaccinera sig minskar stort i länet. Det oroar landstinget som vill att så många som möjligt ska vaccinera sig.

I Kyrkans hus i Luleå saknar nu vaccinatörerna invasionen för några veckor sen. Nu är det knappt 50 patienter på några timmar mot 150 när det var som mest.

Lokalen är nästan tom och de flesta får hjälp med en gång.

- Jag är mycket förvånad, jag trodde det var julstöket som var orsaken. Men det är inte så många som bokar tider på webben nu, säger Eva Engstedt som organiserar vaccinationerna på Kyrkans hus.

Hittills har 53 procent av norrbottningarna vaccinerat sig, men målet är mycket högre än så. Ros-Marie Näslund som samordnar vaccinationerna i Norrbotten är bekymrad över att intresset nu minskar.

- Människor tänker att jag ser ingen i min omgivning som är drabbad, så är det inte så farligt. Men det är fel, det kan komma en andra våg, som kan bli värre, säger Ros-Marie Näslund.

En av dom få som vaccinerar sig den här dagen är Joar Dahlblom:

- Även om man inte oroar sig själv, finns det risk att man smittar andra. Det är irriterande att folk bara ser till sig själva, säger Joar Dahlbom.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista