Elev misshandlade lärare

En fritidspedagog på Björknäsgymnasiet i Boden misshandlades i fredags så svårt av en elev att han fick föras till sjukhus.

Det här är kulmen på en lång tids problem kring det Individuella programmet vid gymnasiet - problem som fått Arbetsmiljöverket att hota med kraftiga böter för skolan om de inte åtgärdas.

Det var när fritidspedagogen skulle avbryta ett slagsmål mellan två elever på det Individuella programmet som vreden istället vändes mot honom. Han sparkades ner och slog i huvudet så kraftigt att han förlorade medvetandet.

Han fördes med ambulans till Sunderby sjukhus och misshandeln är polisanmäld.

– Han har ont i huvudet och han är nu hemma så klart, säger Nils-Olov Sundin är skyddsombud på Björknäsgymnasiet.

Nils-Olov Sundin är egentligen inte överraskad av det inträffade. Antalet lärare på individuella programmet i Boden har dragits ner från 6 till 4 och de ska ta hand om 60 elever varav en stor del har särskilda behov och enligt skyddsombudet har det lett till en ohållbar arbetsmiljö.

Samtliga ordinarie lärare är sjukskrivna och Sundin har anmält saken till Arbetmiljöverket som efter inspektion uppmanat skolan att lösa problemen - annars väntar böter på 100 000 kronor.

Johan Winblad, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista