Spillvärmen från LKAB:s pelletsverk används i kommunens fjärrvärmenät. Foto: LKAB.

LKAB:s spillvärme för dyr

LKAB och kommunala Tekniska verken i Kiruna kommer inte överens om priset för att utnyttja spillvärmen från pelletsverken i stadens fjärrvärmenät. Förhandlingarna har nu pågått i över ett års tid, utan resultat.

Avtalet om att utnyttja överskottsvärmen från pelletsverken i det kommunala fjärrvärmenätet gick ut för ett år sen.

– Det är prissättningen vi inte är överens om. Nu förlänger vi det gamla avtalet allt eftersom förhandlingarna drar ut på tiden, säger Jan Fjordell, energichef på Tekniska verken i Kiruna.

Fortfarande köper alltså det kommunala bolaget spillvärme.

– I ren operativ drift fungerar det fortfarande, vi kan fortfarande ta hand om den spillvärme LKAB kan leverera, säger Jan Fjordell.

Kommunens miljöinspektör Mats Lahti säger till Norrbottensnytt att LKAB begär så mycket betalt för spillvärmen att det är mer lönsamt för det kommunala bolaget att elda träflis.

– Jag vill inte kommentera de pågående förhandlingarna, säger Jan Fjordell.

Men han hoppas och tror på en överenskommelse.

– Det är ju synd att spilla energi. Framförallt om man tittar på dagens miljöproblem och de miljöperspektiv vi ska ha så vore det ju fantastiskt dåligt om vi inte skulle kunna hitta en lösning och kunna nyttja spillvärmen, säger Jan Fjordell.

På LKAB är Åsa Sundqvist ganska ny på sin position som chef för infrastruktur. Hon säger att det och lågkonjunkturen, med sommarstopp, är två förklaringar till att det dragit ut på tiden.

– Tiden har inte räckt till att jobba med alla frågor samtidigt. Men däremot finns det en ambition att så fort som möjligt komma i mål med ett reviderat avtal, säger hon.

Kan det vara så att ni begär ett för högt pris för värmen - att det är därför det drar ut på tiden?

– Det är ingenting jag kan svara på eftersom jag inte har suttit med i tidigare avtalsdiskussioner. Jag skulle nog vilja avvakta pågående och kommande diskussioner innan jag kan uttala mig om orsak, säger Åsa Sundqvist.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista