Mats Eliasson, docent och överläkare i Sunderby sjukhus, konstaterar att folkhälsan förbättrats.

400 räddas från döden varje år

Varje år räddas 400 personer från att dö i hjärt- och kärlsjukdomar i Norrbotten. Detta på grund av att folkhälsan färbättrats betydligt. Det visar de senaste resultaten från den så kallade Monica-undersökningen som har pågått i 23 år.

I landstingets Monica-undersökning har man gjort upprepade hälsomätningar på Norrbottens befolkning. Nu är den sjätte undersökningen avslutad.

Mats Eliasson, docent och överläkare i Sunderby sjukhus leder projektet:

- Vi har gjort avsevärda förbättringar i Norrbotten. Vi har inte längre den högsta dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar i landet. Men männen släpar efter kvinnorna faktiskt.

- Kvinnorna ligger nära riksgenomsnittet nu, men männen ligger på femte plats vad gäller risken att dö i hjärtinfarkt om man jämför länen.

- Fram till 1999 hände ingenting egentligen, men sen har det gått markant i rätt riktning.

Han framhåller på tre viktiga faktorer som förbättrats de senaste åren :

- Rökningen har gått ner till hälften på de 23 åren med Monica-projektet. Det är enorma framgångar. Kolesterolen har minskat betydligt och blodtrycket hos befolkningen också.

- Men oroande är att övervikten ökar mycket, mest hos kvinnor. Och det är att man äter kolhydrater som gör att man blir fet, inte som förut att man äter fet mat, säger överläkare Mats Eliasson.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista