LKAB skyfflar fram massor av järnmalm ur en ovanjordsgruva i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson/SR Norrbotten.

LKAB satsar på nya gruvor

LKAB satsar på nya gruvor i Malmfälten för att kunna köra pelletsverken för fullt. Innan sommaren räknar företaget med att starta brytning i Gruvberget i Svappavaara.

Världen ropar återigen efter järnmalm och LKAB får inte upp tillräckligt mycket ur sina gruvor. Under hösten har pelletsverk ibland fått stå stilla.

De nya gruvorna kommer därför att betyda mycket, enligt produktionsdirektör Anders Kitok:

- Det betyder att alla våra anläggningar kan gå för fullt. Vi kan leverera ut till marknaderna och kan slå nya produktionsrekord, säger Anders Kitok.

Enligt planerna ska verksamheten i Gruvberget i Svappavaara komma igång före sommaren 2010 om miljötillstånden är klara.

Men det här är inte den enda gruvsatsningen. Bakom Kirunagruvan har LKAB öppnat ovanjordsgruvor. Det är grushögar som tidigare har setts som skräp. Men nu är det malm och traktorerna kan skyffla fram 5000-10 000 ton råmalm ur högarna - varje dygn.

LKAB kikar också på fler nya gruvor. Till exempel det vattenfyllda dagbrottet i Svappavara, Lappmalmen i Kiruna. Det pågår även markmätningar vid Mertainen mellan Kiruna och Gällivare.

Det är inte direkt nån överraskning för LKAB att det skulle bli brist på råmalm:

- När vi investerade i de nya verken så innebar det ju också att gruvorna skulle bli en flaskhals och naturligtvis leder det till att vi har börjat titta på alternativ för att få upp råmalmsproduktionen, säger Anders Kitok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista