Mordrättegång inleds i Luleå

Idag inleds rättegången i Luleå tingsrätt mot den 37-årige man, som åtalats för mord på sin före detta sambo i Smedsbyn utanför Luleå den 26 augusti.

Enligt åtalet har mannen uppsåtligen berövat den 24-åriga kvinnan livet genom att skjuta henne i bakhuvudet med en slaktpistol och skottet var omedelbart dödande.

Åklagaren hävdar också att gärningen är försvårande, eftersom den har varit ägnad att skada tryggheten och tilliten hos parets två små barn. Tidigare hade tingsrätten beslutat att ge mamman vårdnaden om barnen och de var också närvarande vid dödsskjutningen.

Av den rättspsykiatriska undersökningen från Rättsmedicinalverket framgår det att mannen inte led av allvarlig psykisk störning, då han sköt henne, därmot led han av en sådan störning vid undersökningstillfället. Kammaråklagare Karin Hansson säger att hon övervägar att vända sig till Socialstyrelsens rättsliga råd för att den ska pröva det här utlåtandet.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista