Greta Wilhelmsson-Alexis, länsveterinär i Norrbotten. Foto: André Pettersson/SR Norrbotten.

Hinner inte med tillsyn

Länsstyrelsen, som vid årsskiftet tog över djurskyddstillsynen från kommunerna, har inte hunnit med några planerade kontroller i länet under året. Alla resurser har istället gått till att ta hand om de anmälningar som kommit in. Enligt länsveterinären Greta Wilhelmsson-Alexis kan det bli en ond cirkel.

– När vi inte kontrollerar regelbundet riskerar det gå så långt att det blir anmälningsärenden. Då får vi en ond cirkel, säger länsveterinären Greta Wilhelmsson-Alexis.

Länsstyrelserna tog över djurskyddstillsynen från kommunerna vid årsskiftet. Från början hade myndigheten i Norrbotten sex inspektörer till sitt förfogande, men under året har en av dem, stationerad i Kiruna, försvunnit.

Och trots att antalet inspektioner inte minskat jämfört med förra året så har de planerade besöken uteblvivit. Orsaken, enligt länsveterinären Greta Wilhelmsson-Alexis, är dels inkörningsproblem, men också att resurserna är för små.

– Jag hade ju hoppats att vi skulle ha kommit igång med normalkontrollerna redan under hösten, men det fanns som sagt inte resurser för att hinna med det. Vi planerar nu att komma igång nästa år, och det är också mycket en planeringsfråga där vissa djurskyddsinspektörer ska sköta anmälningsärenden och andra göra normalkontroller. Men i slutänden tror jag ändå att det kommer visa sig att det saknas folk.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista