Tomas Bodström, 37-åringens försvarare.

37-åringen erkänner

Idag inleddes rättegången mot den 37-årige man som i augusti i år dödade sin före detta sambo i Smedsbyn utanför Luleå. Och mycket tyder på att mannen döms till fängelse istället för vård, trots att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Han ger ett nedbrutet och förvirrat intryck när han med ofta slutna ögon och svag darrande röst berättar vad som hände den där eftermiddagen den 26:e augusti.

Han erkänner att han med hjälp av en slaktpistol, dödat sin före detta sambo, en 24-årig kvinna som också var mamma till deras två gemensamma barn.

– Nu erkänner han ju uppsåtligt brott. Tidigare har han förnekat det och sagt att det varit fråga om oaktsamhet men inför dagens förhandling har han ändrat inställning, säger åklagaren i målet Karin Hansson.

Åklagare och försvar är alltså överens i sak och enda skiljelinjen under den här rättegången handlar om hur överlagt det här var. Åklagaren lägger mycket krut på att visa att det måste ha varit planerat medan försvaret pratar om att det handlar om en stundens ingivelse under stark psykisk press. Dessutom säger sig mannen bara minnas delar av förloppet.

"Det svartnade för ögonen" är ett uttryck som 37-åringen använder flera gånger.

I botten ligger en vårdnadstvist och enligt 37-åringen "svartnade det för ögonen" just när hans före detta sambo sagt att han aldrig skulle få träffa barnen. Han går då till en bil och hämtar en slaktpistol, sätter den mot kvinnans bakhuvud och dödar henne.

Mannens försvarare, Tomas Bodström, har mycket litet att invända mot åklagarens sakframställan men när han gör det handlar det oftast om att visa hur oplanerat brottet var.

– Det är ju ovanligt mycket som parterna är överens om. Men sedan får vi se vad det landar i på tisdag, säger Tomas Bodström.

Det finns ett rättsspsykiatriskt utlåtande, med den - åtminstone för en lekman - märkliga slutsatsen, att 37-åringen INTE led av allvarlig psykisk störning när han utförde brottet men att han gör det idag. Det är viktigt för påföljden, vård eller fängelse, och åklagaren ger en fingervisning om vartåt det lutar:

– Jag har sett den har den här typen av utlåtande förut och då har alltid påföljden blivit fängelse, säger Karin Hansson.

Johan Winblad, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista