Vaccinationsminskning i hela länet

Bara en fjärdedel så många norrbottningar har gått och vaccinerat sig mot svininfluensan den senaste veckan, jämfört med hur många det varit tidigare.

Redan i början av veckan kunde vi berätta om uteblivna köer vid Kyrkans hus där vaccineringen sköts i Luleå. Och nu när alla erbjuds vaccin visar även siffror från landstinget att intresset har svalnat i länet.

Under veckorna 47-49 ville cirka 16 000 personer varje vecka ha vaccin. Den senaste veckan bara 4 000. Alltså en fjärdedel så många.

– Att det skulle gå ner så här mycket, det var vi inte beredda på, säger Ros-Mari Näslund som är vaccinationssamordnare i Norrbotten.

Hon säger att en andra, och värre, influensavåg kan komma och landstinget satsar nu på ännu mer information.

– Vi har ju satsat en hel del men vi känner att vi har ett mål att vi ska försöka vaccinera befolkningen så jag tror att det är pengar som blir väl använda.

Enligt landstinget har 57 procent av länets invånare vaccinerat sig mot den nya influensan. Det motsvarar cirka 140 000 personer.

Ros-Mari Näslund önskar att åtminstone 70 procent av alla norrbottningar ska vara vaccinerade.

Sara Sällström och Eva Elke, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista