Björnar räknas med DNA-analyser

DNA-analyser av björnspillning ska visa hur många björnar det finns i länet. Nästa höst ska länsstyrelsen i Norrbotten samla in och analysera spillning enligt en metod som har använts i flera andra län, som en del av det Skandinaviska björnprojektet.

– Den här metoden kommer att ge en bra uppskattning av björnstammens storlek, säger Kjell Johansson som jobbar med rovdjursförvaltning på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.

– Det finns egentligen väldigt få alternativ. Man skulle i så fall kunna tänka sig att totalräkna. Alltså gå ut och envist leta tills man hittar igen spår och tecken efter varenda björn. Men det är inte möjligt.

Metoden har använts i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Jämtland.
Spillningen samlas in, skickas till laboratorier för analys av DNA-innehållet, och utifrån det går det att räkna ut ungefär hur många djur som finns i ett område.

För att uppskatta björnantalet i Norrbotten har man tidigare fått göra en grövre beräkning med hjälp av DNA-resultat från Västerbotten.
Det är först nu som länsstyrelsen har tid och pengar för en spillningsinventering.

Och förberedelserna pågår berättar Kjell Johansson.

– Det framställs ett insamlingskit, säger han

Insamlingspaketet  består av små plastpåsar och ett kuvert som är adresserat i förväg. Det ska skickas ut till både jägare och andra som ska ingå i projektet.

– Hittar man en björnspillning tar man ett litet prov, stoppar ner det i en plastpåse, lägger ner det i ytterligare en påse och stoppar i det i det frankerade kuvertet och sedan skickar man in det till en insamlingscentral som vi kommer att upprätta, säger Kjell Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista