Landshövdingen bland de bäst betalda

I en jämförelse med landets landshövdingar kan Per-Ola Eriksson framstå som lågavlönad.

Han tjänar 48 050 kronor i månaden i lön från Länsstyrelsen, snittlönen för en landshövding är 83 800. Men tack vare hans riksdagspension och bostadsförmån är Per-Ola Erikssons månadsinkomst 92 440 kronor. Därmed är han en av Sveriges bäst betalda landshövdingar.

Sveriges Radio har sammanställt och presenterat kostnaderna för landets landshövdingar. Trots kristider med stora nedskärningar på länsstyrelserna i landet kostar landshövdingarna skattebetalarna miljontals kronor per år.

Länsstyrelsen i Norrbotten har i år sparat 25 miljoner kronor, bland annat genom att säga upp personal. En kostnad som hittills inte ifrågasatts är den för landshövdingen och hans stab. Den kostade totalt 4,3 miljoner kronor 2008.

Per-Ola Eriksson satt i riksdagen för centerpartiet i många år och för det får han fortfarande riksdagspension, närmare 36 000 kronor i månaden, den är dock inte pensionsgrundande. Lägger man till hans beskattningsbara bostadsförmån - så är Per-Ola Eriksson bland de högst betalda landshövdingarna, med en inkomst på drygt 92 000 kronor i månaden.

Nästa år väntas Länsstyrelsen i Norrbotten göra ett underskott på 5-6 miljoner. Landshövdingen tycker ändå att han drar sitt strå till stacken, och att kostnaderna för representation, 162 000 kronor i fjol är befogade:

– Vi slösar verkligen inte med pengar utan har väldigt låga kostnader för representation och det är ett vardagsgnet som pågår, säger Per-Ola Eriksson.

I landshövdingens stab ingår en sekreterare, en husfru på residenset, tillfällig serveringspersonal - och en chaufför.

– För att vi ska kunna transportera gäster från regeringskansliet, UD och från hovet. Det är ingenting vi kan avsäga oss, det måste varje länsstyrelse ha, menar landshövdingen.

Trots att han har egen chaufför åkte landshövdingen taxi för 6 700 kronor 2008, hans övriga resor kostade 270 000 kronor.

Landshövdingens stab känner ändå av besparingarna, noggranna övervägningar görs inför resor och konferenser.

Till det årliga trettondagsfikat, då residenset i Luleå öppnar för allmänheten och bjuder på kaffe och sju sorters kakor, så bakar husfrun allt fikabröd själv, bara tårtorna köps in.