Julstölderna ökar

Svenskarna beräknas julhandla för drygt 60 miljarder kronor. Samtidigt tror branschens organisation Svensk Handel att det stjäls för cirka en miljard från butikerna under jul och nyår.

Varuhuschef Robert Wikström i Luleå säger att det förvinner varor för cirka 200 000 kronor varje år. Och det mesta av det stjäls under julen.

-Det är både ensamma tjuvar och stöldligor som opererar. De tar kosmetika och mediavaror framför allt. Men det handlar också om kläder, underkläder, ja allt som är löst, säger han.

Varuhuset och butikerna möter givetvis problemen så gott de kan.

- Vi förstärker vår bevakning, både civila och uniformerade vakter och så larmar vi ju nästan alla varor på varuhuset, säger varuhuschef Robert Wikström.

Han berättar att det finns tjuvar som reser runt i Sverige med specialpreparerade väskor och kläder som de stoppar stöldgodset i för att undgå larm.

- Det här är ett stort arbetsmiljöproblem för personalen. Dels kan de känna sig hotade om de misstänker någonting, men de tar det också rent personligt . Det känns som det är från dem själva det stjäls. Tänk dej själv att någon kommer in på din arbetsplats och stjäl,

Inger Marklund SR Norrbotten