Finska arbetsförmedlingen i Torneå. Foto: Nils Eklund/SR.

Finland inför friår

Grannlandet Finland har liksom Sverige stora problem med ungdomsarbetslöshet. Så nu vid årsskiftet inför Finland ett system som påminner om det nedlagda svenska friåret.

Syftet är att få fler unga i jobb. Det kallas alterneringsledighet och har redan funnits på prov under flera år, berättar Sirpa Toukko som är vikariechef på Arbets- och näringsbyrån i Torneå i norra Finland.

– Det är mycket bra, säger hon, och berättar att de som får vikariat via alterneringsledigheten mest är mellan 25 och 30 år gamla.

Alterneringsledighet går ut på att anställda, oavsett bransch, kan få vara hemma från jobbet i uppåt ett år, med villkoret att arbetsgivaren tar in en arbetslös person som vikarie.

Den som är ledig får ersättning motsvarande 70 eller 80 procent av a-kassan, med principen ju längre du jobbat desto mer pengar.

I Sverige var friåret som försvann efter förra valet ett liknande system. Och miljöpartiet har tidigare sagt att de vill återinföra det efter det kommande valet som åtgärd mot ungdomsarbetslösheten, medan Socialdemokraterna har varit mer tveksam.

Men Sirpa Touko tror att den svenska ungdomsarbetslösheten skulle kunna minska på det här sättet.

I Finland var exempelvis 40 procent av alterneringsvikarierna under 2008 yngre än 30 år. Fast hon säger samtidigt att det alltid är en prioriteringsfråga för staten.

– Jag tror att det alltid är en fråga om pengar.

Under 2008 påbörjade över 16 000 personer en sådan här typ av ledighet i Finland och sammanlagt betalades motsvarande en miljard svenska kronor ut i alterneringsersättning, framförallt till personer inom vård, offentlig förvaltning och industrin.

Och på frågan om det finns ett problem med att staten är med och betalar ledighet, som var ett argument till att friåret togs bort i Sverige, svarar Sirpa Touko så här.

– Men det är så att om man kan fira ett sådant här sabbatsår så kan man orka bättre i arbetet sen, så det är ett system som verkar mycket bra.

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista