Stora problem för vindkraftsparken

Tre av de fyra nybyggda vindkraftverken på fjället Uljabouda, utanför Arjeplog, har havererat, och står nu helt stilla. Haverierna gör att vindkraftsparken nu kommer att försenas och drabbas av både dyra reparationskostnader och produktionsbortfall.

För ungefär en månad sedan skulle två av vindsnurrorna driftsättas för provdrift, men då gick de sönder och dagen före julafton havererade ett annat vindkraftverk som hade provkörts under två månaders tid.

– Det är beklagligt det som har hänt. Det är ju bekymmersamt att det har hänt på tre av fyra verk, säger Björn Sundlöf som är projektingenjör hos Skellefteå kraft som beställt verken.

Totalt så har Skellefteå kraft satsat runt 360 miljoner kronor på bygget av vindkraftsparken.

Vindkraftverken kommer nu att lagas och vara färdiga två månader senare än planerat, i mars. Reparationskostnaden och produktionsbortfall gör också att haverierna kommer att bli en dyr historia.

– Vi förlorar såklart produktionsintäkter. Det är kostsamt att förlora produktion, säger Björn Sundlöf.

I de här vindkraftverken finns en ny, specialutvecklad, teknik för fjällklimatet, nämligen ett avisningssystem. Om det kan vara orsaken till haveriet är inte klart.

Anders Andersson hos leverantören Dynawind utreder just nu, tillsammans med sina tillverkare, vad som har gått snett. Det är i alla fall släpringen i alla tre verken som har gått sönder.

– Förmodligen ett tillverkningsfel eller eventuellt felaktigt materialval. Nu hoppas vi att vi inom kort får levererat till oss släpringar av bättre kvalité, säger Anders Andersson vid företaget Dynawind, som har till uppgift att driftsätta vindkraftverken i Uljabouda.

– Vi vet att det här är en dyr tillställning, givetvis. Men vi har inte klart för oss i detalj hur stora kostnaderna blir, säger Anders Andersson.

Planen är att parken ska innehålla totalt tio vindkraftverk när den är klar senare i år.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".