Färre än beräknat vaccinerar sig

Toppen är nådd för den nya influensan, eller svininfluensan, i Norrbotten. Vaccinationerna fortsätter nu efter julhelgerna, men vid Norrbottens läns landsting tror man inte att så många som beräknat kommer att ta vaccinet.

Landstinget i Norrbotten uppger nu att toppen är nådd för den första vågen av den nya i svininfluensan. Samtidigt fortsätter vaccinationerna efter julhelgerna och kommer att pågår till i slutet av januari. Men landstingets smittskyddsläkare tror inte att man når upp till målet att 75 procent av befolkningen ska vaccineras. Hittills har cirka 60 procent av norrbottningarnan tagit vaccinet.

– Jag är inte direkt missnöjd i dag. Det här har ändå gått bra, om man jämför med den vanliga vaccinationen mot årlig säsongsinfluensa. Där brukar vi ligga på mellan 50-55 procents vaccinationstäckning av riskgrupperna, säger smittskyddsläkere Anders Österlund i en kommentar till hur många som tar vaccinet och beräknas vaccinera sig.

Exakt hur många som har drabbats av svininfluensan hittills i Norrbotten är inte klart, men läget är något bättre än i grannlänet Västerbotten där 15 procent av invånarna har drabbats.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista