1 av 2
2 av 2
Sara Larsson, Sametingets ordförande

”Mera språk för pengarna”

Det gemensamma organet för det svenska, finska och norska sametinget, Samisk parlamentariskt råd (SPR) vill samordna de tre sametingens språkarbete. Det är för att nyttja personella och ekonomiska resurser på ett vettigt sätt.

– Vi ska inte sitta på våra enskilda sameting och göra samma saker utan att ha en samordning och en övergripande styrning eller erfarenhetsutbyte. Vi gör ju egentligen samma saker, säger Sara Larsson som är sametingets styrelseordförande och ordförande i SPR.

Det samiska språkarbetet handlar bland annat om ortnamnsgranskning, utveckling av ordböcker, utveckla nya begrepp, information och att ge vägledning.

Det här är saker som idag görs i de olika länderna, men som skulle kunna göras i en gemensam organisation. SPR har sedan länge haft tankar om att samordna språkarbetet, nu håller de på att förverkligas.

– Nu ska vi göra en förstudie som kommer att pågå i ett halvår framåt. Och sen att man får igång ett interegprojekt som kan komma igång 2010, säger Sara Larsson.

Vad ser du att det här ger Sametinget?

– Jag ser att man får mera kontakter mellan sametinget. Man kanske kan samordna så att man har mer gemensamma resurser och kan effektivisera till exempel det här med översättningar, tolkförmedling, produktion av ordböker. Att man får ut mera språk för pengarna.

Anna Sunna, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".