Ovanligt åtal om publicering

Ett mycket ovanligt åtal har väckts i Luleå. Det handlar om förtal genom publicering på nätet och det är första gången den nya personuppgiftslagen prövas på det här sättet i Norrbotten.

En man i Norrbotten har publicerat förundersökning och dom i ett mål där han är brottsoffer och därmed pekat ut en person som dömts till fängelse i 18 månader för bland annat grovt olaga hot. Namn, adress och andra personuppgifter har gjorts tillgängliga på nätet och enligt åtalet är det här förtal och ett brott mot personuppgiftslagen.

Åklagaren Thomas Ennefors medger att det här är osäker mark men att han ändå valt att åtala dels på grund av att att kränkningarna på nätet blivit värre och värre men också för att datainspektionen gärna ser att sådana här fall prövas.

Det är svåra gränsdragningar som nu kommer an på rätten att göra.

Det är inte olagligt i sig att publicera domar, förundersökningar och annat rättsligt material om det inte kan anses kränkande för den utpekade.

Frågan blir då om det finns något brott där det inte är kränkande för den dömde - eller till och med kanske bara åtalade - att hängas ut på nätet.

Åtalet i Norrbotten kan ses som ett steg för rättsapparaten att navigera i ett alltmer komplicerat mediasamhälle.

Johan Winblad, Sveriges Radio Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".