Sjöfartsverkets svävare packar lössnö längs isvägen i Luleå.

Tjock pudersnö hindrar isbanor

Det tjocka pudriga snötäcket har ställt till det för Piteå och Luleå kommuner. Isbanan på Nördfjärden i Piteå, som var upplogad och klar före jul, ligger nu under djup snö som kräver stora traktorer för att kunna plogas. I Luleå gör snön att det blir för bra isolering så att isen inte blir tillräckligt tjock.

Parkavdelningen som har hand om den 7,5 kilometer långa isbanan i Piteå har fått det körigt efter julens intensiva snöande. Snömassorna ska bort men isen är för tunn för att bära stora fordon så röjningsarbetet får nu göras med en liten traktor med följd att det kommer att ta lång tid.

– Just nu har vi mellan 30 och 60 centimeter snö, på vissa håll är det ännu djupare. Det är också flödvatten på vissa sträckor. Dessutom har skotrar kört och packat ihop så på vissa håll är det hårt packat, säger Gunnar Lundström som är arbetsledare på parkavdelningen.

Men det är inte bara Piteå kommun som har fått problem med isbanan. De som arbetar med isbanan i Luleå berättar att även de har problem. Det tjocka fluffiga snötäcket på isen isolerar för bra så isen växer sig inte tillräckligt tjock.

För att snabba på processen har kustbevakningens svävare åkt runt banan och plattat till och slagit ur luften från snön så att det inte ska isolera så bra.

Att isen är för svag är också ett problem för Piteå kommun. Av den 7,5 kilometer långa isbanan har hittills bara 800 meter plogats med en liten traktor.

– Vi har inte haft möjlighet att ploga med annat än en liten traktor. Några tyngre fordon törs vi inte ta ut. Vid sidan av isbanan där det varit oplogat är isen bara tjugo centimeter djup, säger Gunnar Lundström.

Så både Piteå och Luleå kommuner har nu problem med att få ordning på sina populära isbanor efter det myckna snöandet. I Piteå är det första året för den långa banan på Nördfjärden och redan nu har man märkt att den är efterfrågad, vilket gör att kommunens personal vill få den i ordning så fort som möjligt.

– Det är folk som ringer så visst är det angeläget att få den plogad så fort som möjligt, säger Gunnar Lundström.

Eleonor Norgren, Sveriges Radio Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".