Marcus Hellner går ut som ledare

Längdskidåkaren Marcus Hellner från Gällivare går ut som ledare i Tour de Ski när 30 kilometer fri stil körs i Cortina i Italien på onsdagen.

Totalledaren Emil Jönsson har dragit sig ur Tour de ski och lämnat över ledarvästen till Marcus Hellner när det börjar dra ihop sig. Hellner kommer att få slita för att behålla ledningen. De värsta kraftproven återstår.

Dagen efter svenskurladdningen i Prag väntade 66 mil i buss till Italien och Dolomiterna. I dalgången mellan Cortina d'Ampezzo och Dobbiaco/Toblach i Sydtyrolen ska herrarna avverka 35 kilometer i fristil, och damerna 16 på onsdagen.

Det handlar om jaktstart och Marcus Hellner kommer att bege sig i väg först i ledartröjan, eftersom lagkompisen Emil Jönsson flög hem till Sverige på tisdagen efter att ha vunnit Pragsprinten och tagit över ledningen i touren.

Men så mycket jaktstart blir det inte. Det är mycket tätt bakom Hellner och tätåkarna kommer i praktiken att ge sig i väg i en enda lång rad. Mellan ettan Hellner och åttan Axel Teichmann skiljer det bara 16 sekunder.

För Hellner gäller det att hålla sig kvar i täten så länge som möjligt. Gällivares egen västgöte gillar fristil, men 36 kilometer är lite väl långt i hans tycke. Och bland åkarna närmast bakom honom finns inte minst tourfavoriter som norrmannen Petter Northug och regerande mästaren Dario Cologna.

– Det är ju en väldigt speciell distans, som ett linjelopp nästan, säger Hellner inför onsdagens etapp.

– Det är uppför i början, sedan är det bara utför de sista 15 kilometerna. Det kommer säkert leda till att hela klungan samlas ihop igen.

På herrsidan återstår de flesta stora namnen, medan Virpi Kuitunen är det största namnet som fallit bort på damsidan. Finländskan är titelhållare i Tour de ski, men gav upp inför sprinten i Prag. Aino Kaisa Saarinen leder halvvägs in i tävlingen och får försvara de finska färgerna gentemot främst Justyna Kowalczyk. Polskan håller sig ständigt framme, vare sig det gäller sprint eller traditionellt eller fristil eller klassisk åkning.

Ida Ingemarsdotter hade en misslyckad Prag-sprint, men är bästa svenska på 20:e plats.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".