Lastbilarna köar för bromstest. Foto: Magdalena Martinsson

Bromsarna på gruvans bilar testas

Omkring hälften av de tunga fordonen inom gruvområdet i Kiruna har kört omkring med okontrollerade bromsar. Det är Gruvtolvans slutsats efter en stickprovskontroll i går. Runt 50 lastbilar fick körbud tills de kan visa upp ett godkänt bromstest.

Utanför Volvoverkstaden i Kiruna är det trångt den här veckan. Lastbilar, som tillhör företag som jobbar för LKAB, står uppradade på kö och väntar på att köra in i bromstestanläggningen.

I går utfärdade gruvtolvan körförbud på ett 50-tal lastbilar fram till dess att de kan visa upp ett godkänt bromstest.

– Det är allvarligt att man missar en sådan grej. I gruvan kör bilarna mycket utför branta vägar, det är mycket tunga fordon, mycket trafik och trångt. Samtliga bilar vi kollade saknade bromsprovet, säger Leif Eriksson som är huvudskyddsombud i Kirunagruvan.

Hur reagerade ni på det?

– Man blir besviken. Det är inte kul om man missar ett bromstest och folk skadar sig på grund av det, att man kanske kör med trafikfarliga fordon, säger han.

Bromsprovet ska göras minst en gång per år. Men Gruvtolvan uppskattar nu att ungefär hälften av alla lastbilar inom gruvområdet inte har följt reglerna.

Dagen före julafton kraschade två lastbilar ihop utanför gruvan och ingen av dem hade giltigt bromstest. Nu hoppas Leif Eriksson att det inte händer igen.

– Det blir ett stort steg framåt. Nu får vi i alla fall alla bilar i trafikdugligt skick och jag hoppas att vi får bättre rutin på bromstesterna, säger han.

Magdalena Martinsson, Sveriges Radio Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".