Nordafrika vill ha norrbottnisk skog

Det har vänt för sågindustrin i länet. En stor marknad är nu Nordafrika dit den den svenska sågindustrin ökat sin export med 45 procent. För Krekula och Lauri såg i Tärendö är nu Nordafrika en viktig marknad

- Den marknaden är oerhört viktig, man kan säga att den är en del av huvudmarknaden. De har alltid funnits men behövs ännu mer idag när den Europeiska marknaden är lugnare. De bygger enormt mycket både i Egypten och Marocko, säger Christer Liminga som är marknadschef för Krekula och Lauri såg i Tärendö.

Enligt marknadsanalysen Wood Resource Quarterly utgör nu den nordafrikanska exporten 23 procent av den totala svenska exporten av sågade trävaror. Ökad efterfrågan har medfört att priset på sågat virke i Sverige gått upp med 20 procent under de senaste fyra månaderna.

Det här är nåt som länets sågverksindustri märkt av. Stenvalls trä i Sikfors har dubblerat sin försäljning till Nordafrika och detsamma gäller för Krekula och Lauri i Tärendö.

- Det ser bra ut, de tar emot det svenska viket med öppna armar, säger marknadschefen på Krekula och Laruri.

Hur ser då utvecklingsmöjligheterna ut?

- De kommer att kräva mer och mer av oss så det gäller att hänga med, säger Christer Liminga som tror att nästa exportmarknad för den svenska sågverksindustrin blir Kina.

TT/SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".