Möjligt för omvärlden att se Piteåkonserter

Att lyssna och se på en konsert från Metropolitan i New York är ju möjligt, till exempel via Folkets Hus och Parkers digitala salonger. Och snart är detta också möjligt i Studio Acusticum, konsertlokalen i Piteå. Men i Acusticum går man ett steg längre. Ett avtal skrivs nu med en leverantör av digital kommunikation, om att kunna sända ljud och bild från konsertlokalen till övriga världen.

Det var när konsertlokalen skulle anpassas för att kunna visa de digitala produktionerna som Folkets Hus och Parker levererar som idén dök upp att vända på kablarna och därmed också kunna sända en föreställning från Acusticum.

Norrbottens Kammarorkester kan då komma att i direktsändning sända ut över det digitala nätet eller kanske en konsert där Norrbotten Neo spelar Steve Reichs dubbelsextet.

Men konsertchefen Roger Norén tror också att Norrlandsoperands symfoniorkester eller någon av europas mer eteblerade orkertrar kan komma att nyttja möjligheten och ha Studio Acusticum som utsändningslokal.

– Ja, det gäller att jobba med de bästa teknikleverantörerna som också kan garantera att vi får det bredaste fiberoptiska nätet så att vi når ut på bästa sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".