Enligt beslut ska elevpengen i Luleå kommun sänkas med 900 kronor per elev nästa läsår.

Protester mot sänkt elevpeng

Luleå kommuns beslut att ta skära bort sex miljoner från skolbudgeten och använda till modersmålsundervisning stöter nu på patrull. Det är Lärarförbundet som kräver förhandling och menar att Luleå kommun bryter mot lagen.

Tillsammans med Lärarnas riksförbund kräver nu Lärarförbundet i Luleå att kommun sätter sig ner med facken och förhandlar.

Eva-Maj Hedenström är ordförande för Lärarförbundet i Luleå och hon är starkt kritisk till beslutet att till nästa läsår sänka elevpengen med 900 kronor per elev - totalt sex miljoner kronor - för att finansiera en förstärkt modersmålsundervisning.

Dessutom menar Hedenström att det är ett lagbrott att gå till beslut utan förhandling.

- Jag förstår inte att man kan missa en sådan sak, säger Hedenström.

Luleå kommuns skolchef Sture Bryggman säger till Sveriges Radio Norrbotten att man visst har förhandlat saken men Eva-Maj Hedenström hävdar att man dolt beslutet i en allmän budgetdragning och står fast vid kravet på en förhandling.

- Det är ett brott mot MBL, förändringar ska alltid förhandlas. Naturligtvis kommer vi att gå emot och vi kommer att kräva att innan det verkställs så måste man ha gjort ordentliga risk- och konsekvensanalyser, säger Eva-Maj Hedenström.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista