Det väntas ta en vecka att rensa upp efter tågurspårningen. Foto: Magdalena Martinsson/SR.

Fullastat malmtåg spårade ur

För ungefär en vecka sen spårade ett malmtåg ur på Sjöbangården i Kiruna, mitt emellan gruvområdet och stan. Nu är bärgningsarbetet igång och uppröjningen har kommit ungefär halvvägs.

Det fullastade malmtåget spårade ur just efter att det rullat bort från Kirunagruvan.

– Nu rätar vi upp alla vagnar och försöker göra i ordning så att spåret blir fritt så fort som möjligt, de vagnar som ska sparas sparar vi. Sen får de börja lägga nytt spår, säger grävmaskinisten Nicklas Holmgren som deltar i uppröjningsarbetet.

De synliga skadorna på räls, vagnar och kopplingar mellan vagnar är stora.

– Några av vagnarna har gått sönder helt. Jag vet inte hur många vagnar LKAB har i reserv, men det hade behövts några nya. Det är åtta-tio stycken som står helt stilla.

Är det den nya sortens, större, vagnar?

– Ja, de har en totalvikt på 100 ton och när de har gått igenom spåret har det blivit en ordentlig grop. De har förstört ganska mycket av spåret. Just nu ser vi att ungefär 50 meter är riktigt trasigt, det kan visa sig vara mer också, säger Nicklas Holmgren.

Vet man något om varför tåget har spårat ur här på bangården?

– Hastigheten var bara 8 kilometer i timmen. Man vet inte orsaken, allting är så trasigt så att det inte går att se vad felet var. De får väl felsöka vidare senare.

Det är åtta vagnar som spårat ur. Men urspårningen inträffade på ett stickspår, så malmtågen mot Narvik har kunnat fortsätta rulla ändå.

– Igår vad det kallt att jobba med uppröjningen. Minus 20 och blåsigt så det var riktigt pinit, speciellt för dem som står ute och jobbar med att skära loss grejer, säger grävmaskinisten Nicklas Holmgren.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".