Inget vatten. Foto: Scanpix.

Pensionärer utan vatten i en vecka

Uppdaterad 12:07
Närmare 100 hyresgäster och boende i pensionärs-lägenheter är i nuläget utan vatten i centrala Pajala, efter att flera olika vattenläckor uppkommit.

En del av de boende har varit utan vatten i nästan en vecka nu, samtidigt som en ny, större läcka tillkom under gårdagen. Men hjälp är nu på väg till Pajala, konstaterar Roger Tuomas, teknikchef på kommunen.

– Vad som händer är att vi väntar på att få en utsättning från våra kollegor i Kiruna på var vi ska slå spaden i jorden och börja gräva upp för att laga. Först och främst den större läckan, men även den andra läckan, säger Roger Tuomas.

Den tekniska utrustningen, som väntas anlända under torsdag förmiddag från Kiruna kommun, kommer göra det att det på en 75 meter lång ledningsträcka går att lokalisera läckan mer exakt. Först då går det att börja det omständiga arbetet med att gräva sig ner i den 1,5-2 meter djupa tjälen.

Affärsinnehavarna och de boende på Tingsgatan har varit utan vatten i hela sex dagar, och i går upptäcktes också en ny läcka på Skolvägen där fem hyreshus finns. Samtidigt lyckades man i går åtgärda en tredje läcka vid Lillskogens dagis.

Pajala kommuns Roger Tuomas menar att den tekniska enheten har kallat in den extrapersonal som gått.

– Vi har haft alla resurser som har funnits tillgängliga i det här jobbet, säger han och konstaterar att 8-10 personer varit inne och jobbat under de senaste dagarna.

Ett 100-tal personer är utan vatten i nuläget - när räknar du med att det här är löst?

– Vi kommer att lösa den ena av den här i natt och det är den på Skolvägen. Tingsgatan är lite mer komplicerad för att vi måste gräva i båda ändar, förklarar Roger Tuomas och säger att det jobbet kommer fortgå under helgen om den läckan inte är lagad före fredag.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista