Vattnet snart tillbaka i Pajala

På torsdagseftermiddagen har grävarbetet kommit igång vid en av de två vattenläckor som sedan ett par dagar tillbaka finns i centrala Pajala.

I morgon fredag räknar kommunen med att vattnet kommer vara tillbaka för det 80-talet hyresgästerna på Skolvägen och senast till helgen för de som bor vid Tingsgatan.

Men redan i eftermiddags kom vattnet tillbaka för 76-åriga Bertha Johansson som bor i en pensionärslägenhet på Garvaregatan och som saknat varmt vatten i ledningarna ända sedan nyårsdagen.

– Vi har varmt och kallt vatten och tvättmaskinen på. Allt är bra, utbrister en lättad Bertha Johansson.

I sex dagar har alltså Bertha inte kunnat duscha och under de två första dagarna saknade hon vatten helt och hållet i ledningarna. Kritik har kommit mot att kommunen inte i ett tidigare skede levererat vattendunkar hem till just äldre och handikappade, eftersom det är långt ifrån alla av dem som klarat av att ta sig själva bära hem vatten från upphämtningsplatserna som kommunen erbjudit.

Under eftermiddagen har den tekniska enheten, äldreomsorgen och socialtjänsten haft möte och kommit fram till att man i framtiden ska samarbeta bättre och förbättra rutinerna så att det här problemet inte uppstår igen. Roger Tuomas erkänner att man borde ha gjort mer.

– Det är något vi måste se över så att andra delar av kommunens verksamheter blir involverade, säger den tekniska chefen Roger Tuomas självkrititiskt.

76-åriga Bertha Johansson, som är en av de som inte kunnat bära hem vatten, tycker inte att det hela varit så skoj under de här dagarna.

– Det är så klart att det inte varit roligt att inte få duscha, säger hon.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista