1 av 2
Sexmiljardersinvesteringen kk 4 i Kiruna. Nu planeras en femmiljardersinvestering i Norge. Foto: LKAB
2 av 2
Mats Hallin, produktchef på LKAB.

LKAB satsar på järnverk i Norge

Mycket tyder på LKAB:s planer på ett järnverk i Norge blir verklighet. Förstudien är nu nästan avslutad och inga större hinder för mångmiljardinvesteringen har dykt upp.

Grönt järn, är affärsidén. Eller med andra ord järnproduktion utan eller med mycket små koldioxidutsläpp.

Det är i Norge på Tjeldbergodden söder om Trondheim som LKAB tillsammans med Statoil Hydro och Höganäs vill uppföra ett Järnverk till en kostnad av fyra till fem miljarder.

Där finns infrastrukturen samt ett gasfält dit koldioxiden kan ledas.

Tanken är att bygget ska dra igång inom tre till fyra år och det är LKAB som ska leverera pellets till det nya järnverket.

- Som tidplanen ligger nu kan man tänka sig att vi startar anläggning 2013, 2014, säger Mats Hallin, LKAB:s representant i projektgruppen.

Den förstudie som LKAB, Statoil Hydro och Höganäs dragit igång är nu nästan klar. I slutet på februari ska den avrapporteras. Och förutom att det inte är klart med miljötillstånd och exakt hur företagskonstruktionen de tre parterna emellan ska se ut, har inga större hinder för projektet dykt upp.

Mats Hallin är positiv till vad man åstadkommit genom förstudien och på frågan om den kan ses som ett steg framåt för Järnverksplanerna svarar han:

– Hittills ser det bra ut.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista