Kiruna sjukhus.
Kiruna

Beredskap för akutkirurgi kvar

Trots att ett sparförslag visar att landstinget skulle spara 2-3 miljoner per år på att slopa beredskapen för akut kirurgi i Kiruna - så har politikerna i landstingsledningen beslutat att den ska vara kvar. Men länschefen för kirurgin tycker att beredskapen i Kiruna är både kostsam och onödig.

– Det finns egentligen ingen operation som är gjord i Kiruna det senaste året som man verkligen var tvungen att operera på jourtid. De operationer som gjorts hade man kunnat vänta med till nästa dag eller skicka patienterna till något annat sjukhus. Det hade inte hänt patienten någonting, de hade inte tagit skada av det, säger Lars Brodin, som jobbat som länschef för kirurgin, fram till för en vecka sen.

I år ska totalt 40 miljoner sparas på operationsverksamheten i länet.

Ett förslag var att slopa beredskapen för akuta operatoner i Kiruna på nätter och helger och därmed säga upp operationspersonal från Kiruna sjukhus och spara 2-3 miljoner per år.

– Min rekomendation är att ha operationsavdelningen i Kiruna öppen dagtid och inte på nätter och helger, det har varit min rekomendation länge, i flera år, säger Lars Brodin.

Men den politiska landstingsledningen kör över honom.

– När man tittar på det så är det ju en blygsam del av en kostnadsbesparing man gör på att göra den åtgärden. Och den väcker så mycket ont blod och så mycket diskussioner därför har vi bestämt oss för att vi inte ska gå den vägen utan vi sparar på annat, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

För några år sen skrev landstingsledningen under en överenskommelse med Gruvtolvan, Kiruna kommun och några till om att det ska finnas en beredskap för akuta operationer dygnet runt.

– Vi har haft en ganska jobbig process i Kiruna under sommarstängningen vi genomförde vid akutkirurgin i somras, säger Kent Ögren.

Men vad ska ni spara på istället?

– Det får vi se. Vi kommer att se över mycket stort och smått, inom operation, som vi kan göra förändringar av, säger Kent Ögren.

Från länschefen för kirurgin uppges att ingen av de operationer som gjorts på jourtid i Kiruna, det senaste året, har varit så akut att det varit nödvändligt att operera direkt. Hur ser du på det?

– Jag har inte tagit del av den utvärdering som är gjord. Men signalen från landstingsledningen är ändå ganska tydlig: vi ska inte hålla på och operera på kvällar och nätter i Kiruna. Men däremot ska det finnas en beredskap så att man kan göra en snabb insats om det händer någonting, säger Kent Ögren.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".