Ozonlagret. Foto: Scanpix.

Ozonskiktet återhämtar sig

Det finns tecken på att det uttunnade ozonskiktet håller på att återhämta sig. I mätningar som SMHI gjorde i december visade det sig att ozonskiktet över Sverige hade blivit 16 % tjockare, jämfört med mätningar för 20 år sen.

  -- En sådan förändring är rekordstor, menar metereolog Weine Josefsson vid SMHI.

Man måste gå tillbaka i tiden till 1965 innan man finner ett ozonskikt som är så pass tjockt som det är nu, enligt de senaste mätningarna som har gjorts av SMHI. Då, på 60-talet, gjordes mätningarna i Uppsala.

I världen har man under trettio år oroligt följt ozonskiktets uttunning, eftersom det skyddar mot solens UV-strålning som kan skada människans hud med cancer som följd.

Wienkonventionen tog tag i det här problemet 1985, men det var först några år senare som världens länder i Montrealfördraget beslutade att inte längre använda gaser som exempelvis freon i kylskåp - eftersom freon direkt bryter ned ozonskiktet.

Just nu så samlas data in från hela världen och om några månader får vi mer exakt reda på hur pass tjockare ozonskiktet har blivit.

Anders Ekholm, SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".